Assalammualaikum dan salam sejahtera

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Aug 21, 2017

Tahniah kepada weekly contest

Tahniah kepada semua pencapai Weekly Contest.

Kak Ida sungguh bangga dan terharu.




Aug 19, 2017

Sistem imun semulajadi untuk anak-anak

Memetik kata Dr. Shubin, Associate Professor Paediatrik, Universiti Of Maryland, Baltimore.
"Kita lahir ke dunia dengan kondisi sistem imun yang tidak bersedia menghadapi serangan."


Kak Ida kongsikan beberapa sistem imun semulajadi yang dapat menjadi pengawal peribadi harian anak-anak kita.

Lebihkan makan buah dan sayur-sayuran


Kajian menunjukkan diet pemakanan harian anak-anak yang kaya dengan phytonutrients seperti Vitamin C dan Carotenoids boleh melindungi anak-anak daripada penyakit kronik seperti kanser dan jantung.

Paling kurang lima kali hidangan sayur dan buah untuk anak anda setiap hari. Manakala setiap hidangan hanya dua sudu kecil untuk bayi dan satu cawan untuk anak-anak yang lebih besar.

Susukan anak dengan susu badan


American Academy of Pediatrics mengesyorkan ibu-ibu perlu menyusukan bayi untuk tempoh dua tahun. Jika tidak berkemampuan, tetapkan matlamat MESTI menyusukan bayi sekurang-kurangnya enam bulan untuk kesinambungan sistem imun bayi yang diterima dari uterus semasa dalam rahim ibu.

Menurut Dr. Shubin, kolostrum iaitu cecair berwarna kuning keemasan yang terdapat dalam premilk yang keluar pada hari-hari pertama kelahiran amat kaya dengan antibodi melawan penyakit.

Menjaga kebersihan


Secara teknikalnya menjaga kebersihan tidak merangsang peningkatan sistem imun badan anak-anak tetapi ia adalah teknik terbaik menangani stress pada kekebalan sistem imun anak-anak. Pastikan anak-anak membasuh tangan dengan AIR & SABUN.

Untuk mudahkan kerja ibu-ibu menyuruh anak-anak mengikut tabiat membasuh tangan di rumah, biarkan mereka memilih tuala tangan dan sabun mengikut bentuk, warna dan aroma yang mereka gemari.

Tidur yang mencukupi


Anak-anak yang tinggal di rumah penjagaan harian berisiko untuk kurang tidur kerana suasana riuh dan pelbagai aktiviti yang tidak memungkinkan mereka untuk tidur lena.

Dr. Kathi Kemper, Director Center for The Holistic Pediatric Education and Research di Children’s Hospital, Boston memberikan solusi, “Jika anak-anak anda tidak boleh atau tidak mahu tidur di siang hari, usahakan mereka untuk tidur awal di malam hari.”

"Zero" Asap Rokok


Anak-anak lebih terdedah kepada kesan bahaya asap rokok kerana anak-anak bernafas dengan kadar yang lebih cepat berbanding orang dewasa. Tambahan lagi, detoxification system semulajadi anak-anak kurang matang berbanding orang yang dewasa.

Sekiranya anda atau pasangan anda merokok, sila jauhkan anak anda. Asap rokok mengandungi lebih 4000 jenis toksin yang kebanyakannya boleh mengganggu atau membunuh sel-sel dalam badan (Beverly Kingsley, Ph.D, ahli epidemiologi, Smoking and Health di Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta)

Ikut nasihat doktor


Tiada manfaat memaksa doktor atau pakar pediatrik menulis preskripsi antibiotik apabila anak anda mendapat demam, selesema atau sakit tekak.

Ini kerana, antibiotik adalah untuk merawat penyakit yang disebabkan bakteria. Bukannya virus! Menurut seorang Prof. Paediatrik dan kesihatan awam di Boston School of Medicine, Howard Bauchner, M.D menjelaskan, “Majoriti penyakit kanak-kanak adalah disebabkan virus”.


Aug 18, 2017

Lima makanan terbaik untuk anak

Apa lima pilihan makanan terbaik untuk anak-anak.


Jom Kak Ida kongsikan disini.

Yogurt

Tindakan bijak memberikan yogurt kepada anak-anak terutama ketika sakit demam dan selsema.

Prebiotik adalah bakteria yang memberi manfaat menguatkan sistem imun.

Anak tidak suka yogurt kerana rasanya yang masam?
Sumber prebiotik selain yogurt seperti kultur susu juga boleh atau boleh dapatkan nasihat doktor pakar paedratik (pakar kanak-kanak) tentang makanan tambahan prebiotik untuk anak-anak.

Ubi Keledek


Warna oren pada ubi keledek menunjukkan kelebihan kaya dengan Vitamin A , nutrisi penting kepada sistem imun yang membanti tisu dalam mulut, usus, saluran pernafasan dalam keadaan sihat.

Hanya setengah cawan ubi keledek masak setiap hari cukup memenuhi keperluan Vitamin A anak-anak.

Resepi 'fries' ubi keledek boleh dimasak dengan oven tau. Sangat ringkas dan menyelerakan. Dapatkan resipi melalui Google dan Youtube.

Daging


Daging secara semulajadi kaya dengan protein merupakan komponen penting kepada sistem imun.

Daging selain kaya dengan protein juga kaya dengan sumber zink dan mineral yang digunakan badan untuk menghasilkan sel-T iaitu peranan penting dalam imunisasi.

Sup ayam


Macam tidak percaya, kan? Sup ayam yang 'ceroi' pun ada manfaatnya. Orang yang sakit pun macam tak sakit bila menghirup sup ayam!

Kelebihan sup ayam kerana pelbagai bahan seperti rempah-ratus dalam sup menjadikannya pesakit rasa lebih baik dan boleh menikmati makan dengan mudah kerana sup adalah berbentuk cecair.

Penyelidik menganggap kelebihan pelbagai bahan mempunyai kelebihan anti-radang yang boleh melegakan jangkitan saluran pernafasan.

Minuman suam


Penyelidikan yang dibuat, pesakit yang mempunyai tanda selsema apabila menghirup air panas atau suam, dapat memberi kelegaan kepada hidung, batuk, bersin, sakit tekak, menggigil dan keletihan.

Budaya Arab pula, jika anak sakit demam dan selsema ibu beri minum air teh yang dicampur dengan madu atau limau pasti melegakan. Cuba ya. 

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Aug 17, 2017

Kenapa perlu didik anak dengan pengambilan suplemen kesihatan

Perkongsian dari Puan Qaseh malam ini.

Dengar dan lihat sendiri kupasan dari Puan Hasniza tentang kenapa sangat penting dalam menjaga kesihatan anak tersayang dengan pengambilan suplemen kesihatan. Apa sebabnya dan bagaimana caranya.


Aug 11, 2017

Stevia: Pemanis baik untuk kesihatan

Stevia merupakan pemanis baik untuk kesihatan.

Pelbagai kebaikan yang diperolehi antaranya:-
  • Stevia mengandungi sifar kalori, sifat karbohidrat dan sifar gliskmik indeks.
  • Ekstrak daun stevia adalah 200 hingga 300 kali lebih manis daripada gula pasir.
  • Stevia juga telah diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai pemanis semulajadi dan sebagai bahan dalam makanan dan ianya juga telah diterima dan diluluskan oleh lebih daripada 20 negara.



Sole atau Solay?

Garam kristal Gunung Himalaya adalah garam bukit organik yang berasal dari kawasan gunung Himalaya. Ia adalah garam tulen yang paling berkhasiat, paling bersih dan mempunyai struktur geomatrik kristaline yang amat sempurna serta mengandungi semua unsur mineral yang diperlukan oleh tubuh manusia.

Garam mineral Himalaya boleh diminum sebagai air mineral (dilarutkan dalam air), digunakan sebagai air mandian, dan digunakan dalam masakan. Apabila garam mineral larut dalam air, ia mencair semasa itu terbentuklah sole (so-lay) .

SOLE disebut ‘SOLAY’ adalah sebatian pekat atau tepu air dan kristal garam mineral Himalaya.

Menurut Minnesota Wellness Publications, garam mineral Himalaya mengandungi “eons of stored sunlight energy atau tenaga cahaya matahari tersimpan” yang mana, bila digabungkan dengan air dan diminum, akan memberikan “asas mineral kompleks untuk kehidupan dijana, dijaga dan diteruskan” .


Aug 5, 2017

Kak Ida sudah mendaftar... Anda?

Alhamdulillah,

Kak Ida sudah mendaftar.


Doakan rezeki Kak Ida ya. Mana tahu dapat Grand Prize.

Jom, pada RANIA-RANIA yang mahu bangkit bersama-sama Kak Ida, jangan lepaskan peluang untuk mendaftar.

10NM pun sudah layak dapat satu cabutan.

Ini pula kalau berNM-NM. Sayang jika kita lepaskan peluang.

Menulislah...

Setiap kali ada idea atau perkongsian.

Jangan lupa untuk menulis.


Win Cash Gold Qaseh QKN

Ada yang mahu mendaftar sebagai RANIA baru?

Adakah anda mahu aktif semula dalam Qaseh?


Qaseh Gold New Look

Ha...

Ramai yang tercari-cari Qaseh yang lama, sedangkan sekarang Qaseh Gold sudah berwajah baru.

Kak Ida tunjukkan sekali lagi ya "wajah" baru Qaseh Gold. Jika ada masih membeli "kotak" lama, itu bermakna stok lama.

Dapatkan Qaseh Gold dari Kak Ida ya. Pengedar yang sah dari syarikat Ana Edar.





Aug 1, 2017

Sok sampai lagi

Stok Qaseh sampai lagi ke Selatan.


Alhamdulillah.

Jul 31, 2017

Sebelum memegang tampuk syarikat...

Sebelum memegang syarikat,

Perlu bermula dari bawah.

Mulakan dahulu dengan mengemas stok yang tiba di ByKamilia.

Kemudian kirakan inventori supaya tally dengan barang yang dipesan.

Kemudian...



Gara-gara closing

Gara-gara closing hari ini. Licin rak Kak Ida.


Alhamdulillah.

Rezeki Allah sentiasa ada pada mereka yang rajin berusaha.

Jul 19, 2017

Yuran kebodohan

Bila kita sudah terjebak dengan bisnes, kita tidak boleh lari dalam menuntut ilmu.

Yuran kebodohan yang kita perlu bayar untuk mengelakkan kita melanggar dinding.


Sokong menyokong

Dalam bisnes kita kena saling sokong-menyokong antara satu sama lain.



Apa bestnya restok di HQ Ana Edar

Ya Allah, sudah lama Kak Ida tidak menikmati "kemeriahan restok" di HQ.

Aura restok di HQ lain macam tauuuwww...

Nak tengok?

Dapat jumpa RANIA-RANIA Kak Ida.


Terapi bila lihat stok Qaseh tersusun rapi di dinding. Menunggu masa untuk Kak Ida susun di kereta.


Sarat muatan stok Qaseh di kereta.





Berkesempatan untuk mengagihkan stok bersama PP Kluang, Cik Puan Yusnorsyazana Mohd Yunos.






Memang tidak membuang masa, ada kelapangan juga, kami akan SGA (Support Group Activity). Ketika ini, PPN kami berkongsi tentang Jurus 9. Tekun sungguh RANIA-RANIA Kak Ida mendengar dan menulis nota yang penting.




Ada anak kecil tidak menjadi alasan. Sambil menyusu, sambil Adilah "check" poster QKN. Hihihi

Jul 10, 2017

Webinar Raya QKN

Tahun kedua QKN menganjurkan Webinar Raya QKN.

Kami "berhimpun" untuk sama-sama merapatkan tali silaturrahim antara kami.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...