Home »

Jan 17, 2014

Mengelakkan senggugut yang teruk

Salam mommies,

Alhamdulillah, terdapat beberapa saranan dari Dr. Zubaidi Ahmad, cara yang boleh diamalkan untuk mengelakkan rasa senggugut yang teruk. Antaranya:-

  1. Melakukan senaman ringan. Ada beberapa kajian menunjukkan wanita yang melakukan senaman ringan mendapat manfaat kelegaan bagi sakit senggugut yag kuat.
  2. Mengekalkan pemakanan yang seimbang dan sihat, dan mengambil suplemen yang mempunyai nutrisi vitamin B dan magnesium.
  3. Minum air secukupnya, sekurang-kurangnya 1.5-2 liter dalam sehari.
  4. Boleh tuam menggunakan beg plastik atau beg kulit yang berisi air suam pada bahagian bawah perut bagi mendapatkan kelegaan.
  5. Banyak kajian mendapati bahawa pengambilan ekstrak Kacip Fatimah 30mg beberapa hari sebelum kedatangan haid dapat mengurangkan senggugut yang teruk.
  6. Akhir sekali, boleh mengambil ubat penahan sakit yang ringan seperti acetaminophen dan paracetamol atau ubat penahan sakit yang lebih baik seperti ibuprofen atau naproxen, beberapa hari sebelum kedatangan haid.


Boleh amalkan. Namun jika keadaan masih tidak berubah, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan lanjut.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...