Home »

Jul 29, 2016

Qaseh Gold Adinda untuk ibu hamil

Ibu risau anak kena jaundice bila lahir nanti?

Apa itu jaundis?Jaundis terjadi pada bayi yang sihat apabila darahnya mengandungi bilirubin yang berlebihan – bilirubin ialah satu bahan kimia yang dihasilkan semasa penguraian normal sel darah merah. Bayi yang baru lahir cenderung mempunyai tahap bilirubin yang lebih tinggi sebab mereka mempunyai sel darah merah tambahan yang mengangkut oksigen dan didapati kadang kala ginjal mereka yang masih baru tidak boleh memetabolismekan bilirubin yang berlebihan itu. Apabila tahap bilirubin meningkat lebih daripada normal, kekuningan jaundis akan bergerak dari kepala ke bawah, ke tengkuk, dada dan dalam kes teruk, ia akan sampai ke jari-jari kaki. Jaundis seperti ini yang dikenali sebagai jaundis fisiologi, selalunya tidak menyebabkan kerosakan pada bayi yang sihat (berbeza daripada jenis yang lebih serius dan luarbiasa yang disebabkan oleh penyakit ginjal atau penyakit resus).

Dalam keadaan yang sangat jarang berlaku, bayi baru lahir yang menghidapi jaundis akan mengalami kerosakan sistem saraf – tetapi ini berlaku hanya apabila tahap bilirubin berada di tahap yang terlalu tinggi.

Jaundis boleh dirawat dengan ibu kerapkan penyusuan susu ibu. Namun demikian, ibu perlu kerap mengejutkan bayi dari tidur kerana bayi akan kerap tidur ketika ini.

Bacaan atau penilaian jaundis pada bayi.


Adakah Qaseh Gold Adinda dapat membantu?

Dalam Qaseh ada kurma, madu, delima, buah tiin, zaitun, zaafaran, gam arab yang sangat bagus diamalkan oleh ibu hamil.

Sebelum makan Qaseh, niatkan semoga Allah beri kesihatan yang baik untuk anak yang dikandung, dilindungi dari terkena jaundis dan diberikan susu yang mencukupi untuk anak-anak. Amalkan setiap hari dengan memakan dua sudu pagi dan dua sudu malam.

Insya-Allah, semua atas izin Allah swt.


Perkongsian ilmu tanpa batasan,
Stokis Qaseh Gold Skudai
019-6558504

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...