Home »

Aug 16, 2014

Apa itu GOUT

Kawal pemakanan
Pemakanan yang tidak terkawal boleh mengundang pelbagai jenis penyakit, misalnya gout. Penyakit ini banyak menyerang lelaki berusia 40 tahun ke atas. Namun terdapat juga mereka yang berusia 30 tahun ke bawah akan menghidap penyakit ini.

Tahukah anda apa itu sakit GOUT?
GOUT adalah sejenis penyakit akibat berlebihan asid urik di dalam badan. Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin. Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin). Bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi. Ia adalah salah satu penyakit yang paling lama dihidapi manusia, sejak zaman dahulu kala lagi. Pada masa dahulu gout boleh menyebabkan kemudaratan dan kecacatan, kini dengan kemajuan dalam bidang perubatan, gout boleh dikawal.Ia sering dihidapi oleh kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 hingga 60 tahun.Ia jarang sekali dihidapi oleh kaum wanita sebelum putus haid.

Tanda Gout
Gout lazimnya menyerang ibu jari kaki. Ibu jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan tersangat sakit. Serangan selalunya berlaku secara tiba-tiba, kerap kali semalaman. Sendi yang diserang menjadi bisa sehinggakan geseran dengan selimut pun begitu menyeksakan. Sakit mungkin berlarutan berhari-hari, atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat. Sakit mungkin menyerang kembali selepas berminggu atau bulan. Gout boleh menyerang sendi-sendi lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari.


Bagaimana tercetusnya kompilasi gout?
Asid urik boleh berkumpul di bawah kulit membentuk benjolan di panggil ’tophi’.
Dalam saluran urinari (air kencing), ia boleh berkumpul membentuk ’batu karang’.
Penghidap gout juga sering menghidapi penyakit atau masalah kesihatan lain seperti kegemukan, Darah Tinggi, Hiperlipidemia dan Diabetes.


Siapa yang berisiko menghadapi gout?
  • Lelaki
  • Wanita menopos
  • Obesiti / berat badan berlebihan
  • Makanan berprotein tinggi yg diambil secara berlebihan
  • Makan makanan dari organ dalaman haiwan seperti hati,limpa dan sebagainya.
Adakah anda pengidap atau mempunyai simptom gout?
Berikhtiarlah dengan mengamalkan QASEH KRISTAL SOLE dan QASEH GOLD untuk membantu mengatasi masalah gout anda.


Perkongsian ilmu tanpa batasan,

Ida Kamilia Mudzakir
019-6558504

1 comment:

  1. Alamak...mcm mana tagline kita bole sama ni - "perkongsian ilmu tanpa batasan"

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...