- Kajian menyatakan protein kacang terutama badam amat baik untuk merangsang pertumbuhan otak bayi.
- Badam mempunyai pelbagai khasiat yang tinggi dan kandungan proteinnya 20 kali lebih banyak berbanding bijirin yang lain.
- Badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi, namun 90% dari lemak dalam badam adalah dari lemak tidak tepu (unsaturated fat) yang badan anda perlukan. Kandungan lemak dan karbohidratnya tinggi. Oleh itu, ia mengandungi gula yang tinggi berbanding dengan buah-buahan yang lain. Kandungan vitamin B dalam badam mengatasi kandungan vitamin itu di dalam telur, begitu juga niasin yang dimilikinya melebihi gandum.
- Kandungan kalsium juga mengatasi kandungan elemen itu dalam susu dan kandungan fosforusnya melebihi kandungan fosforus dalam keju.
- Badam dapat mengurangkan paras kolestrol, merendahkan risiko darah tinggi, sakit jantung dan kencing manis.
- Badam mempunyai kandungan folat yang tinggi. Folat sangat penting bagi ibu mengandung untuk mengelakkan kecacatan pada bayi ketika hamil. Selain itu kanak-kanak juga amat sesuai memakan badam kerana khasiatnya dapat membantu pembesaran mereka, selain membina tulang dan gigi.
Perkongsian ilmu tanpa batasan,
Stokis Qaseh Gold Skudai
019-6558504
No comments:
Post a Comment