Ini kerana kandungan kurma yang tinggi kalium membantu menjaga dinding arteri supaya berfungsi secara normal. Jadi, pembuluh darah tidak mudah rosak akibat tekanan darah.
Hasil penyelidikan merekodkan jika pengambilan kalium sebanyak 400mg, ia dapat menurunkan risiko mendapat strok sebanyak 40%.
Kandungan kalorinya yang tinggi dan mudah dicerna oleh tubuh sememangnya baik jika diamalkan ketika berbuka puasa juga. Khasiat yang lebih istimewa, kurma dapat menurunkan risiko serangan stroke dengan kandungan kalium yang tinggi di dalamnya.
Secara umumnya, buah-buahan merupakan sumber utama vitamin terutama vitamin C dan mineral. Kandungan karbohidrat yang tinggi juga membuatkan buah kurma sebagai buah yang mengandungi kadar tenaga yang tinggi.
Itulah mengapa kurma menjadi terlalu istimewa dengan khasiat. Lebih-lebih lagi setelah penelitian membuktikan bahawa makanan tinggi kalium dapat menurunkan kadar risiko serangan strok.
Perkongsian ilmu tanpa batasan,
Stokis Qaseh Gold Skudai
019-6558504
No comments:
Post a Comment